Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Az oldal ezen kívül szeretne a hosszabb távoni az open data iránt érdeklődő állampolgárok, informatikusok, kutatók találkozóhelye lenni, ahol a témával kapcsolatos háttéranyagok, fórumok a felhasználók rendelkezésére állnak.

Az oldalon gyűjtött anyagok forrásai egyaránt lehetnek a magyar közigazgatás szervei, tudományos és kulturális intézmények, gazdasági társaság által előállított nyílt adathalmazok, illetve állampolgárok által készített adatok is. Az opendata.hu nem az állami adatbázisok (pl kozadat.hu) konkurenciája kíván lenni, hanem azokat kiegészítendő, egy önkéntes alapon működtetett nem állami és non-profit online közösség.

Mindenkit örömmel látunk, aki adataival, munkájával szeretne hozzájárulni az oldal bővítéséhez, üzemeltetéséhez, és természetesen azokat is, akik adományaikkal támogatnák a magyar opendata közösség megerősödését.

Regisztrálj és töltsd fel adataidat, vagy küldd el az info@opendata.hu címre. Írj nekünk, ha szeretnél valamilyen formában részt venni az open data közösség munkájában.

Az opendata.hu oldalon az Open Knowledge Foundation CKAN adatmenedzsment programja fut.